Uitreiking internationaal diploma

Het bord

Op 12 oktober 2019 is, tijdens het oogstfeest aan onze vereniging een internationaal diploma uitgereikt. Dit diploma wordt toegekend als aan bepaalde voorwaarden is voldaan met betrekking tot ecologisch tuinieren. Het werd uitgereikt door door voorzitter van de AVVN. Wie hier meer van wil weten kan kijken op de website van Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux via de volgende link: http://www.jardins-familiaux.org/enewsall.html#top2

Om aandacht te vestigen voor dit eervolle diploma is een mooi boord gemaakt en opgehangen aan de gevel van het Praethuys.

Zie hier een paar foto’s van dit evenement.

Bertus van Staelduinen neemt het diploma in ontvangst.

De onthulling van het bord aan het Preathuys door de voorzitter van de AVVN

Het bord.
Het diploma

Nieuwjaarsreceptie / Winterborrel

Via onderstaande link vindt u foto’s van de nieuwjaarsreceptie / winterborrel. De foto’s blijven beschikbaar tot eind februari 2020. http://www.volkstuinnooitgedacht.nl/http-www-volkstuinnooitgedacht-nl-page-id1266fotos-winterborrel/

,

4e stip natuurlijk tuinieren

Lang verwacht, stil verzwegen, heeft Nooit Gedacht Den Haag, de 4e stip gekregen. Specifiek: geplakt gekregen op het Keurmerkschild door Harry Staas, onder toeziend oog van Miluska Dorgerlo (coördinator NT) en voorzitter Mariëlle Wolf. 
Dit alles op een feestelijke receptie in stralend weer, symbolisch voor het stippenresultaat. Hartelijke felicitaties, Nooit Gedacht!

De borders van Nooit Gedacht

Vandaag gingen we met andere enthousiaste tuinleden aan de slag met de borders van Nooit Gedacht. We verzorgden de planten en de borders zien er nu nog mooier uit.
De bermen bij Nooit Gedacht staan er ook prachtig bij. Er bloeit en groeit van alles. We maaien het bewust niet allemaal weg want het hoge gras en de wilde bloemen zijn belangrijk voor de insecten, vogels en andere diertjes. Om de bermen natuurlijk te houden is het goed om sowieso niet voor half juni te maaien. Dus als je je afvroeg waarom het gras zo hoog is, weet je nu het antwoord!

, ,

Natuurlijk bijen houden

We realiseren ons dat bijen letterlijk van levensbelang zijn voor ons. En hoe natuurlijker we tuinieren, hoe meer we bijdragen aan het behoud van de bij.

Onze biologische imker Ruud vertelde tijdens de workshop Natuurlijk bijen houden over het bijenvolk op ons terrein en vertelde meer over:
– Wat is biologisch imkeren
– Hoe leeft de bij
– Hoe verloopt de jaarcyclus
– Bijenzwerm, de natuurlijke voortplanting
– Ziektes en plagen
– Het gaat slecht met de bij, wat kunt u doen

Ten slotte mochten we ook nog een kijkje nemen bij de bijenkast.
Bedankt Ruud!

Interesse in een tuin bij Volkstuinvereniging Nooit Gedacht?

De komende maanden komen er veel tuinen beschikbaar bij Volkstuinvereniging Nooit Gedacht.
Heb je interesse in een tuin op ons mooie volkstuinencomplex aan de Laan van Wateringse Veld in Den Haag? Meld je dan aan via ons contactformulier voor een vrijblijvende rondleiding op zaterdag 14 april om 10:30 uur.
Aanmelden kan hier: http://www.volkstuinnooitgedacht.nl/over-nooit-gedacht/interesse-in-een-tuin/

Volkstuinvereniging Nooit Gedacht

Op de hoek van de Erasmusweg en de Laan van het Wateringseveld ligt de volkstuindersvereniging ‘Nooit Gedacht’. Hier bevinden zich 96 Volkstuintjes. Het is een lust voor het oog om te zien hoe ieder zich op geheel eigen wijze, inzet om het tot een paradijsje te maken. Men waant zich in een andere wereld zodra je het grote hek achter je laat.

,

Natuureducatie – Kinderen Tamarschool bij Nooit Gedacht

De kinderen van de Tamarschool, waar Volkstuinvereniging Nooit Gedacht een samenwerking mee heeft, kwamen weer op bezoek. En niet zomaar! Dit keer gingen ze Vogelhuisjes maken. De kinderen timmerden erop los en er zijn weer schitterende huisjes gemaakt. Het was weer een geslaagde dag. En blij en vol trots zijn de kinderen met hun zelfgemaakte vogelhuisjes naar school teruggekeerd.

Met dank aan de inzet van onze tuinleden

De activiteit ‘Vogelhuisjes maken’ is bedacht door onze tuinleden Mick en Marijke en het voorwerk werd gedaan door Mick en Hans. Bij het bouwen van de vogelhuisjes kregen de kinderen hulp een groep leden die zich geheel vrijwillig inzetten voor natuureducatie voor kinderen, daar mogen we trots op zijn! Bedankt voor jullie inzet.

Natuureducatie

Volkstuinvereniging Nooit Gedacht zet zich in voor natuureducatie aan kinderen in Den Haag. Wij vinden het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met natuur en ervaren hoeveel moois de natuur te bieden heeft. Het vergroot de respect voor de natuur maar bovenal vinden we het vooral erg leuk om onze passie (tuinieren en natuur) te delen met de kinderen.

, ,

Komt u ook? Informatiemiddag Permacultuur en de bodem

Permacultuur en de bodem

Wanneer

Zaterdag 17 februari van 14.00 tot 15.30 uur

Waar

Volkstuinvereniging Nooit Gedacht
Laan van Wateringse Veld 2, Den Haag

Inhoud informatiemiddag

Voor de leden van Volkstuinvereniging Nooit Gedacht wordt zaterdag 17 februari van 14.00 tot 15.30 uur een informatiebijeenkomst gehouden over permacultuur en de bodem. Tijdens de middag komen onder andere aan bod: uitleg permacultuur, het belang van een gezonde bodem en het composteren en de methodes die de permacultuur daarvoor biedt.

Marian Zult (tuin 248) vertelt over haar eigen tuin die zij volgens de permacultuur heeft aangelegd.
Waarom is een goede bodem zo belangrijk en wat kun je er aan doen om deze te verbeteren? Ook die vraag komt aan de orde.

Heb je zelf goede ervaring met het verbeteren van de bodem en composteren? Dan horen we ook graag over jouw ervaringen.

Kom je ook? Meld je aan via Facebook

Aanmelden voor het evenement Permacultuur en de bodem kan via https://www.facebook.com/events/149888245717437/ .
Aanmelden via Facebook is niet verplicht. Wel vinden we het leuk als we weten hoeveel tuinleden we kunnen verwelkomen.

Hopelijk tot dan!

Nieuwjaarsreceptie

De nieuwjaarsreceptie was ook dit jaar weer gezellig en goed verzorgd.
De feestcommissie heeft weer hun best gedaan en Alwin zorgde voor muziek. En onder het genot van drankjes, hapjes gemaakt door tuinleden en heerlijke verse oliebollen hebben wij het nieuwe tuinjaar weer goed ingeluid.

Via deze wijze willen wij iedereen bedanken voor hun bijdrage. Ook dit jaar staan er weer leuke plannen op het programma: de jaarlijkse barbecue maar ook willen we misschien starten met jeux des boules op de tuin. Wil je hier aan deelnemen? Geef het door aan de feestcommissie.

,

Natuureducatie: kerststukjes maken

Ons Praathuis werd vandaag omgetoverd tot een leslokaal in kerstsfeer! De kinderen van groep 5 van de Haagse Anemaschool kwamen op zoek. In deze koude maand werd de natuur een keer naar binnen gehaald.

Met natuurlijk materiaal verzameld op ons tuincomplex gingen de kinderen aan de slag om hun eigen kerststuk te maken. Aan het eind ging ieder kind met glimlach EN kerststuk weer naar school. Tot de volgende keer!

Wat hebben we toch een geweldige groep actieve tuinleden! Bedankt voor jullie inzet om ook deze workshop weer tot een succes te maken.

Met enige regelmatig krijgen wij bezoek van de kinderen van onder andere de Haagse Tamarschool.
Bij Volkstuin Nooit Gedacht leren de kinderen over de natuur; de bijen, de planten en bloemen en het moestuinieren.