Vanaf augustus 2013 hebben wij het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren. En sinds oktober 2018 hebben wij zelfs het maximaal aantal stippen. Maar liefst vier!

Op het terrein zijn weelderige borders, vol met bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten.
We hebben een insectenhotel, een bijentuin, takkenwallen om het terrein heen en een vlindertuin. En er is een bospad, een kruidentuin en een bloemenweide. Er is veel te zien en ontdekken bij Nooit Gedacht.

Ons complex grenst aan een van de twaalf ecologische verbindingszones van Den Haag. Aan de andere kant van het terrein ontwikkelt de gemeente de duurzame wijk Erasmusveld en creëert zij een ecolint met waterpartijen en natuurlijkvriendelijke oevers. Door deze gunstige ligging versterken de aangrenzende gebieden elkaar. We vergroten zo het leefgebied voor vogels en insecten en waardevolle begroeiing krijgt nog meer de ruimte.

Wat is natuurlijk tuinieren?

AVVN, de initiatiefnemer van het Natuurlijk tuinieren-keurmerk, omschrijft dit als volgt: “Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.”

Hoe doet Volkstuinvereniging Nooit Gedacht aan natuurlijk tuinieren?

Als voorbereiding op het verkrijgen van de stippen zijn we begonnen met een plan van aanpak. We hebben al veel gerealiseerd, zoals het bouwen van een insectenhotel, het aanbrengen van diverse houtwallen langs de buitenrand van het complex, het aanbrengen van een natuurpad en brug in het bos en een uitkijkplek naar de paddenpoel. Een voormalige tuin hebben we omgebouwd als bijentuin met meerdere bijenkasten. We hebben een Linnaeus Bloemenklok gemaakt (hiervoor hebben we via het fonds 1818 een bijdrage van 1000 euro gewonnen). Aan het natuurpad is een salamanderburcht aangelegd en een ijsvogelwand.

We hebben het aantal borders uitgebreid en vooral heel veel verschillende planten gezaaid en geplant. De borders zijn verrijkt met insectenvriendelijke planten, maar ook met struiken die nuttig zijn voor vogels.

Omdat we trots zijn op de tuin en enthousiast over het mooie resultaat volgt hieronder per onderdeel iets meer uitleg.

Insectenhotel

Het insectenhotel ligt tegen de rug van het mededelingenbord aan, rechts bij de ingang. Onder het insectenhotel zijn ook twee mogelijkheden voor nesten van egels aangebracht, een in een oude wilgenstam en een door middel van in L-vorm aangebrachte schoorsteenpijpen, met de mogelijkheid om aan de achterzijde het nest te bekijken. Er zijn schuilplaatsen gecreëerd voor vlinders, hommels en solitaire bijen. Ook op andere plekken op ons complex zijn diverse insectenhotels geplaatst.

Paddenpoel

Aan de zijsloot bij de Erasmusweg zijn diverse takkenwallen aangebracht en onder de wallen zijn oude uitgeholde wilgen neergelegd om de egels nestgelegenheid en overwinteringskansen te bieden.
Ook is een uitkijkpunt met vlechtscherm gemaakt van waaruit je de paddenpoel kunt observeren gezeten op een bomen bankje.

Natuurpad

Een bospad met snippers van wilgenhout is een stukje bos aan de achterzijde van ons park. Hierbij is ook een brug van boomstammen aangelegd over een kruisende sloot en diverse vlechtwallen van wilgenhout. Aan de achtersloot bij het bospad zijn takkenwallen aangebracht en diverse bomen zijn voorzien van vogelhuisjes, voor de vele vogels op ons complex. De in- en uitgang zijn gemarkeerd door gevlochten bogen van wilgentenen.

Borders voor vlinders en bijen

Er zijn op het complex verschillende plekken die extra aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen door de speciale beplanting. Vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst vind je er bloeiende planten. Voor de vlinders staan er roze, gele en witte vlinderstruiken, herfstasters en lavendel. Bijen kunnen in het vroege voorjaar al voedsel vinden bij de blauwe druifjes en het longkruid. In de zomer bloeit bij ons volop smeerwortel, tijm, ooievaarsbek en vingerhoedskruid. Vogels vinden bij ons veel wormen, kleine insecten, zaden en bessen.

Salamanderburcht

Aan de zijkant van het bospad gelegen aan de brede sloot is een salamanderburcht gemaakt en de uitgegraven grond is gebruikt om een hoge aarden wal te maken voor nestgelegenheid voor de ijsvogel (zie ijsvogelwand). Dit alles gelegen op de zonnigste plaats van het bospad, we moeten nog wat bomen rooien. De poel is dieper uitgegraven en er zitten al aardig wat dikkopjes in.

Bijentuin en imkerij

Wat eens een verwaarloosde tuin was is nu veranderd in een bijentuin. Het huisje is opgeknapt en de drie imkers, Toine, Henk en Hanke, zijn volop in actie. Er zijn meerdere bijenvolken gehuisvest in diverse soorten bijenkasten. Uit een aantal kasten wordt de honing geoogst en als de opbrengst voldoende is wordt de honing verkocht aan de leden. De hoeveelheid honing verschilt per jaar. Het veld wordt elk jaar bestrooid met wilde bloemenzaad en is ‘s zomers een weelderige wilde bloementuin.

Onze imkers in actie:

Ijsvogelwand

De grond die vrijkwam bij het graven van de salamanderburcht is gebruikt om ernaast een steile ijsvogelwand te creëren. We hopen dat de ijsvogels er gaan broeden. Ze zijn al wel in de buurt gesignaleerd.

Bewaren

Bewaren

Stinzenbos

Het gebiedje aan het begin van het natuurpad is het stinzenbos. We willen hier zoveel mogelijk stinzenplanten laten staan, zoals galwortel, look zonder look, salomonszegel en wilde aronskelk. We willen het beplanten met nog meer stinzenplanten, maar de brandnetels groeien er ook graag. Die moeten we nog wat meer in toom houden. Net als het kleefkruid, wilde geranium, Japanse duizendknoop, kornoelje, es, liguster, vlier en zo.

Komende jaren proberen we de ongewenste planten wat meer terug te dringen, zodat de gewenste planten wat meer tot wasdom kunnen komen. Bolletjes zoals bosanemoon, vogeltje op een krukje en kleine voorjaarsbloeiende bolletjes zijn ook welkom om de vroeg vliegende insecten van voedsel te voorzien. Hier passen ook winterakonieten, sneeuwklokjes, boerencrocus, bostulp, wilde hyacint en breedbladig blauw druifje.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bloemenklok van Linneaus

We hebben een bloemenklok aangelegd geïnspireerd op de bloemenklok van Carl Linnaeus. Deze Zweedse botanicus ontdekte in de achttiende eeuw dat sommige bloemen zich altijd op min of meer dezelfde tijd openden en sloten. Hij werkte een plantenplan uit op basis van het tijdstip van het openen en sluiten van de bloem, en bedacht zo een soort klok.
In onze bloemenklok staan voorbeelden van deze planten, zoals goudsbloem, lelie, ijskruid en driekleurige winde.

Kruidenpluktuin

De kruidenpluktuin hebben we verdeeld in drie vakken: keukenkruiden, geneeskrachtige kruiden en eetbare bloemen. We zaaien ieder jaar eenjarige kruiden zoals peterselie, selderij en dille. De vaste planten zijn onder andere tijm, munt, marjoraan en laurier. In het vak van de eetbare bloemen hebben we lavendel gezet, wilde viooltjes, komkommerkruid en Oost-Indische kers. Als geneeskrachtig kruid hebben we bijvoorbeeld salie, citroenmelisse, lavendel en vingerhoedskruid. Vooral van de keukenkruiden en de eetbare bloemen mag iedereen komen plukken.

Bollenweide

In het grasveld aan het pad langs de Erasmusweg zijn honderden verwilderingsbollen geplant: Blauwe druifjes, krokussen, narcisjes, wilde hyacinten en scylla’s. Zo zullen de bijen, die uitvliegen zodra de temperatuur begint op te lopen, ook in het vroege voorjaar al iets van hun gading vinden.